Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις Μουρνιές Χανίων. Γονείς του ο έμπορος Κυριάκος Βενιζέλος και η Στυλιανή Πλουμιδάκη από το Θέρισο.
Τα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα μετά την παραχώρησή τους από τη Μεγάλη Βρετανία.
Κορυφώνεται ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, που ξεκίνησε το 1861 και τερματίστηκε το 1865 με επικράτηση των Βορείων έναντι των Νότιων και κατάργηση της δουλείας.
Η οικογένεια Βενιζέλου καταφεύγει στην ελεύθερη Ελλάδα, μετά το ξέσπασμα της μεγάλης Κρητικής Επανάστασης (1866-1869), με κορυφαίο γεγονός το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Αρχικά διαμένουν στα Κύθηρα και στη συνέχεια για 6 χρόνια εγκαθίστανται στη Σύρο, όπου ο Ελευθέριος εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο.
Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Η Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες νομιμοποιείται η χρήση του μετρικού συστήματος.
Η οικογένεια Βενιζέλου επιστρέφει στην Κρήτη. Ο Ελευθέριος συνεχίζει το σχολείο στα Χανιά και τα επόμενα χρόνια στο Λύκειο Αντωνιάδου (Αθήνα) και στο Γυμνάσιο Σύρου.
Ιδρύεται το Ωδείο Αθηνών.
Δημοσιεύεται το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»
Ολοκληρώνεται η κατασκευή του πατρικού σπιτιού στη Χαλέπα, ένα ανερχόμενο προάστιο των Χανίων, όπου βρίσκονται τα προξενεία της Ελλάδας και των Μεγάλων Δυνάμεων, το αρχηγείο των διεθνών στρατευμάτων, διεθνείς λέσχες και κατοικούν εύποροι Χανιώτες.
Στην Κωνσταντινούπολη θεμελιώνεται η Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη λάμπα πυρακτώσεως.
Εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του πατέρα του, ο οποίος τον προόριζε για διάδοχό του στο εμπόριο.
Ενσωματώνονται στο ελληνικό κράτος η Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου (περιοχή Άρτας).
Εκδίδεται στο Παρίσι το πρώτο φύλλο της φεμινιστικής εφημερίδας “La Citoyenne”.
Μετά τον θάνατο του Κυριάκου Βενιζέλου, ο Ελευθέριος ασχολείται ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς όμως να εγκαταλείψει τις σπουδές του.
Τέσσερις τεράστιες εκρήξεις του ηφαιστείου στη νήσο Κρακατόα καταστρέφουν το νησί και προκαλούν χρόνια κλιματικής αλλαγής
Κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε βιβλίο «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι.
Εγκαινιάζεται η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.
Αναχωρεί από το Παρίσι το πρώτο δρομολόγιο του Οριάν Εξπρές.
Στην επαναστατική συνάθροιση των χριστιανών στα Μπουτσουνάρια, ο 20χρονος Βενιζέλος συντάσσει διακήρυξη με αίτημα την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης της Χαλέπας.
Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Εκδίδεται ο πρώτος τόμος του περίφημου Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης (A-Ant).
Στην Αθήνα ως μέλος επιτροπής Κρητών φοιτητών συναντάται με τον επιφανή Βρετανό πολιτικό Joseph Chamberlain, στον οποίο εκθέτει το Κρητικό ζήτημα.
Στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται την 1η Μαΐου αιματοβαμμένα συλλαλητήρια με αίτημα την οκτάωρη εργασία. Σε ανάμνηση των διαδηλώσεων αυτών, καθιερώνεται η Εργατική Πρωτομαγιά.
Εγκαινιάζεται το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Αποφοιτά από τη Νομική Σχολή Αθηνών, εγκαθίσταται στα Χανιά και αρχίζει να ασκεί τη δικηγορία.
«Ματωμένη Κυριακή» στο Λονδίνο: η αστυνομία συγκρούεται με 10.000 διαδηλωτές, που διαφωνούν με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και με την πολιτική της στο Ιρλανδικό.
Εμφανίζεται για πρώτη φορά (στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο έντυπο του Μπίτον) ο χαρακτήρας του ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.
Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Λευκά Όρη». Τα άρθρα του με το ψευδώνυμο «Λευκορείτης» προκαλούν αίσθηση στην κρητική κοινή γνώμη.
Κυκλοφορεί το πεζογράφημα «Το ταξίδι μου» του Γιάννη Ψυχάρη.
Ανέρχεται στον θρόνο ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄, ο τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας. Το 1888 χαρακτηρίζεται Έτος των τριών αυτοκρατόρων καθώς στη διάρκειά του απεβίωσαν οι προκάτοχοι του Γουλιέλμου Β΄, Γουλιέλμος Α' και Φρειδερίκος Γ'.
Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης δολοφονεί πέντε γυναίκες και ακρωτηριάζει βάναυσα τις σορούς τους στο Λονδίνο, θεωρείται ο πρώτος σύγχρονος “serial killer”.
Εκλέγεται μέλος της Κρητικής Συνέλευσης με τους φιλελεύθερους (ξυπόλυτους). Μια άστοχη εξέγερση με πρωτεργάτες από το αντίπαλο συντηρητικό κόμμα (καραβανάδες) έχει ως συνέπεια την ανάκληση προνομίων που είχαν δοθεί στους χριστιανούς με τη Σύμβαση της Χαλέπας (1878). Ο Βενιζέλος με άλλους τρεις φιλελεύθερους πολιτικούς διαφεύγει στην Αθήνα, όπου συναντούν τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος νυμφεύεται στην Αθήνα την αδελφή του Γερμανού αυτοκράτορα (κάιζερ) Γουλιέλμου Β΄, πριγκίπισσα Σοφία.
Εγκαινιάζεται ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, με ύψος 324 μέτρα ήταν το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο για τα επόμενα 42 χρόνια.
Ο Βενιζέλος επανέρχεται στα Χανιά μετά την παραχώρηση αμνηστίας από την οθωμανική διοίκηση.
Δημοσιεύεται «το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» του Όσκαρ Ουάιλντ.
Εκτελείται ο πρώτος άνθρωπος σε ηλεκτρική καρέκλα.
Ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, με συμπτώματα έντονης κατάθλιψης, αυτοπυροβολείται και πεθαίνει δύο μέρες αργότερα. Μετά τον θάνατό του αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.
Παντρεύεται την αγαπημένη του Μαρία, κόρη του Σοφοκλή Κατελούζου.
Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ κυκλοφορεί το βιβλίο «Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς»
Γεννιέται το πρώτο τους παιδί, ο Κυριάκος.
Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου από τον βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α΄.
Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων λέει την ιστορική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στην οποία οι γυναίκες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.
Ο Νορβηγός εξπρεσιονιστής ζωγράφος Έντβαρτ Μουνκ ζωγραφίζει τον πίνακα Η Κραυγή (Der Schrei).
Γεννιέται ο δεύτερος γιος τους, Σοφοκλής. Η Μαρία πεθαίνει από επιλόχειο μόλυνση. Ο Βενιζέλος, απαρηγόρητος, σύμφωνα με τα κρητικά έθιμα θα μαυροφορεθεί και θα αφήσει τη χαρακτηριστική του γενειάδα.
Η Coca Cola εμφιαλώνεται και πωλείται για πρώτη φορά στην Πολιτεία του Μισισίπι στις ΗΠΑ.
Συνταράζει τη Γαλλία η υπόθεση Ντρέιφους, ένα στρατιωτικό και πολιτικό σκάνδαλο κατασκοπείας που θα οδηγήσει σε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες και θα εμπνεύσει τον Εμίλ Ζολά να γράψει το περίφημο «Κατηγορώ» του.
Ο Βενιζέλος μετέχει στην Επαναστατική Συνέλευση των Κρητών (Μεταπολιτευτική Επανάσταση).
Αναβιώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι πρώτοι της σύγχρονης εποχής διεξάγονται στην Αθήνα, χρυσός ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο ο Σπύρος Λούης.
Θάνατος του Χαρίλαου Τρικούπη σε ηλικία 64 ετών στις Κάννες της Γαλλίας.
Ο Ρώσος φυσικός Αλέξανδρος Ποπόφ πραγματοποεί στην Αγία Πετρούπολη την πρώτη μετάδοση ραδιοφωνικών σημάτων στην ιστορία σε απόσταση 250 μέτρων.
Εντοπίζονται κοιτάσματα χρυσού στον ποταμό Κλόνταικ στον Καναδά, κοντά στα σύνορα με την Αλάσκα. Η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρυσοθήρων.
Έκρηξη επανάστασης μετά από πυρπολήσεις των πόλεων του νησιού και σφαγές χριστιανών, ο Βενιζέλος συμμετέχει στη διοικητική επιτροπή του επαναστατικού στρατοπέδου Ακρωτηρίου. Με την ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η ένωση και η επανάσταση γενικεύεται σε ολόκληρο το νησί. Ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων βομβαρδίζει τους επαναστάτες (9 Φεβρουαρίου) και η διοικητική επιτροπή, με υπόμνημα που συντάσσει ο Βενιζέλος, διαμαρτύρεται στους ναυάρχους. Ο Βενιζέλος εκλέγεται πρόεδρος της επαναστατικής συνέλευσης στις Αρχάνες Ηρακλείου όπου δέχεται δολοφονική επίθεση.
Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η Ελλάδα υφίσταται ταπεινωτική ήττα και υποχρεώνεται να καταβάλει πολεμική αποζημίωση, καταφεύγοντας σε επαχθή δανεισμό, ενώ ταυτόχρονα της επιβάλλεται διεθνής οικονομικός έλεγχος.
Κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Αθήνας το πρώτο αυτοκίνητο.
Ο Ιταλός εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
Ο Βενιζέλος μετέχει στην πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή. Στο Ηράκλειο χριστιανοί κάτοικοι της πόλης και Άγγλοι στρατιώτες σφαγιάζονται από Τούρκους (25 Αυγούστου) και ακολουθούν σκληρά αντίποινα από τους Άγγλους. Αποχώρηση οθωμανικού στρατού από την Κρήτη μετά από τελεσίγραφο των Μεγάλων Δυνάμεων. Αρχίζει η περίοδος της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, ο πρίγκιπας Γεώργιος, δευτερότοκος γιος του βασιλιά Γεωργίου της Ελλάδας, ορίζεται ύπατος αρμοστής των Μεγάλων Δυνάμεων και φτάνει στη Σούδα (9 Δεκεμβρίου).
Οι ΗΠΑ επικρατούν στον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο και θέτουν τις βάσεις για να γίνουν παγκόσμια δύναμη, με την προσάρτηση εδαφών στον Ειρηνικό Ωκεανό και τον έλεγχο της Κούβας.
Η Μαρία και ο Πιερ Κιουρί ανακαλύπτουν το χημικό στοιχείο ράδιο.
Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας.
Ο Βενιζέλος εκλέγεται πληρεξούσιος στη Συντακτική Συνέλευση και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση του Κρητικού Συντάγματος. Διορίζεται σύμβουλος (υπουργός) επί της Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του πρίγκιπα και αναπτύσσει σημαντικό έργο.
Λιμός στην Ινδία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς.
Ιδρύεται η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat.
Συγκρούεται με τον Πρίγκιπα Γεώργιο, εξαιτίας των αποτυχημένων χειρισμών του ύπατου αρμοστή στο Κρητικό ζήτημα και της αυταρχικής διακυβέρνησής του. Ο Γεώργιος τον απολύει από υπουργό του. Ο Βενιζέλος εκδίδει την εφημερίδα «Κήρυξ» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις επιθέσεις των πριγκιπικών.
Αιματηρές ταραχές στην Αθήνα, γνωστές ως Ευαγγελικά, με αφορμή τη δημοσίευση των Ευαγγελίων στη δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη στην εφημερίδα «Ακρόπολις».
Η πρώτη μεγάλη πετρελαιοπηγή στο Τέξας, από το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου αναβλύζει ο «μαύρος χρυσός», σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της εποχής των υγρών καυσίμων,
Απονέμονται για πρώτη φορά τα Βραβεία Νόμπελ, με βάση τα κριτήρια που είχε θέσει στη διαθήκη του ένας εύπορος Σουηδός, ο Άλφρεντ Νόμπελ. Είναι κατά γενική ομολογία τα πιο σημαντικά βραβεία που απονέμονται σε ετήσια βάση στους τομείς της Ιατρικής, της Φυσικής, της Χημείας, της Οικονομίας, καθώς επίσης έχουν καθιερωθεί βραβεία Λογοτεχνίας και Ειρήνης.
Καταδικάζεται σε ολιγοήμερη φυλάκιση επί εξυβρίσει και εκτίει την ποινή του στις φυλακές Ιτζεδίν, έπειτα από μήνυση του μητροπολίτη Κρήτης Ευμενίου, που έχει συνταχθεί με την πλευρά του πρίγκιπα.
Ξεσπά η εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία), μία επανάσταση σλαβοφώνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που οργανώθηκε από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση.
Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση με αεροπλάνο στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Ο Βενιζέλος ηγείται του επαναστατικού κινήματος του Θερίσου (10 Μαρτίου, τριανδρία Βενιζέλος-Φούμης-Μάνος) απέναντι στον Πρίγκιπα. Έντονες αντιδράσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, η αρμοστεία χρησιμοποιεί ρωσικά αγήματα εναντίον των επαναστατών. Ο Γεώργιος εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τον επόμενο χρόνο την Κρήτη και αντικαθίσταται από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.
Η οδός Αιόλου γίνεται ο πρώτος δρόμος με άσφαλτο στην Αθήνα.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εισάγει τη θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας.
Ξεσπά επανάσταση στη Ρωσία μετά τη δολοφονία άμαχων εργατών στην Αγία Πετρούπολη.
Στη Νότια Αφρική ανακαλύπτεται το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, το Κάλιναν, που ζυγίζει 620 γραμμάρια.
Κηρύσσεται μονομερώς η ένωση με την Ελλάδα από τους Κρητικούς. Ο Βενιζέλος, υπουργός Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, πείθει τις Μεγάλες Δυνάμεις να αναγνωρίσουν την επαναστατική κυβέρνηση.
Ανακαλύφθηκε στο μινωικό παλάτι της Φαιστού στη νότια Κρήτη, ο «Δίσκος της Φαιστού» από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ. Ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκε αυτός ο πήλινος δίσκος παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος, καθώς δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί τα σύμβολα στην επιφάνειά του. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Στην Αθήνα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα ιππήλατα.
Ιδρύεται ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.
Ξεσπά το Κίνημα των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και απαίτηση συντάγματος από το σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄
Η Αυστροουγγαρία προσαρτά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενέργεια που συναντά την αντίδραση της Σερβίας και της Ρωσίας και οδηγεί σε κρίση στην ευρύτερη περιοχή.
Η Έκρηξη της Τουνγκούσκα σε μία ακατοίκητη περιοχή στη Σιβηρία ισοπεδώνει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, ενώ σε μεγαλύτερη απόσταση τσουρουφλίζονται δέντρα. Ως πιθανότερη αιτία εντοπίζεται η διάλυση στην ατμόσφαιρα, σε ύψος 5-10 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, ενός μεγάλου μετεωροειδούς, ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη. Θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεώρου ή αστεροειδούς στη Γη στην Ιστορία.
Αποχωρούν τα διεθνή στρατεύματα κατοχής από την Κρήτη (13 Ιουλίου). Στην Αθήνα (Γουδή) ξεσπά κίνημα από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, που προσκαλεί τον Βενιζέλο στην Αθήνα.
Ανατρέπεται ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β΄ και τον διαδέχεται ο αδελφός του Μωάμεθ Ε΄.
Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πίρι γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Βόρειο Πόλο.
Στην Κρήτη εκλέγεται πρόεδρος της Συνέλευσης και αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας. Αργότερα εκλέγεται πρώτος βουλευτής Αττικοβοιωτίας. Τον Οκτώβριο ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στις νέες εκλογές απέχουν τα παλαιά κόμματα και θριαμβεύουν οι φιλελεύθεροι με επικεφαλής τον Βενιζέλο (28 Νοεμβρίου).
Αιματηρή αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ, κοντά στη Λάρισα, που σύντομα επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Οι κολίγες διεκδικούσαν να τους μοιραστούν τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας και δύναμη χωροφυλάκων τους πυροβόλησε εν ψυχρώ.
Ο κομήτης του Χάλεϊ είναι ορατός από τη Γη. Η φήμη ότι μπορούσε να αφανίσει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη προκαλεί παγκόσμιο πανικό. Η επόμενη επίσκεψή του καταγράφεται το 1986 και αναμένεται ξανά το 2061.
Η κυβέρνηση Βενιζέλου προχωρεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στην οικονομική και στρατιωτική αναδιοργάνωση της χώρας. Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα, καθιερώνεται το Κράτος Δικαίου και αναπτύσσεται ευρείας κλίμακας νομοθετικό έργο.
Ο Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός από τη θέση του γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή υπερασπίστηκε τη δημοτική.
Η αρχαία πόλη των Ίνκας, Μάτσου Πίτσου, στο Περού έρχεται στο φως
Η Μόνα Λίζα εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το Λούβρο. Το επόμενο διάστημα χιλιάδες Γάλλοι κλαίνε γοερά περνώντας μπροστά από την άδεια θέση. Αποκαλύπτεται ότι την είχε αφαιρέσει ένας ξυλουργός μεταμφιεσμένος σε συντηρητή. Θα επιστρέψει στη θέση της το 1914 και έκτοτε θα εκτίθεται κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.
Ο Νορβηγός Ρόαλντ Άμουνδσεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.
Ο Βενιζέλος επανεκλέγεται πρωθυπουργός. Ξεσπά ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος (5 Οκτωβρίου, Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο εναντίον Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Σημαντικές νίκες του ελληνικού στρατού, απελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη, ο ελληνικός στόλος νικά τον τουρκικό στη ναυμαχία της Έλλης.
O αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος εκτελεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα. Στη δεύτερή του πτήση, την ίδια μέρα, συνεπιβάτης του είναι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, πετούν σε ύψος 80 μέτρων για 4 λεπτά.
Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα.
Το βρετανικό υπερωκεάνειο «Τιτανικός» βυθίζεται στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, τέσσερις μέρες από την έναρξή του, μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Πνίγηκαν περίπου 1.500 από τους 2.200 επιβάτες του.
Απελευθέρωση Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου). Δολοφονία βασιλιά Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη (5 Μαρτίου). Υπογραφή συνθήκης ειρήνης του Λονδίνου (17 Μαΐου).
Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος (13 Ιουνίου, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο εναντίον Βουλγαρίας), ήττα Βουλγαρίας. Ο Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου). Το ελληνικό κράτος διπλασιάζει τα εδάφη και τον πληθυσμό του. Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1 Δεκεμβρίου).
Το πρώτο δυστύχημα στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Στη διάρκεια ανιχνευτικής πτήσης σε βουλγαρικό στρατόπεδο στην περιοχή του Λαγκαδά συντρίβεται το αεροπλάνο με κυβερνήτη τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο και συνεπιβάτη τον πολιτικό και ποιητή Κωνσταντίνο Μάνο.
Ο Γάλλος αεροπόρος Roland Garos γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει με αεροπλάνο τη Μεσόγειο, από τη Γαλλία στην Τυνησία.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford παρουσιάζει την πρώτη κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης.
Ο Βενιζέλος διαφωνεί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει ξεσπάσει το προηγούμενο έτος: διαβλέπει νίκη των δυνάμεων της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία), ενώ ο βασιλιάς υποστηρίζει τη φιλογερμανική ουδετερότητα. Εξαναγκάζεται σε παραίτηση, προκηρύσσονται εκλογές στις οποίες επικρατούν οι φιλελεύθεροι και σχηματίζει και πάλι κυβέρνηση. Νέα σοβαρή διένεξη με τον βασιλιά, σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της Σερβίας, και δεύτερη παραίτηση Βενιζέλου. Έπειτα από πρόσκλησή του, αγγλικές και γαλλικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη. Νέες εκλογές με αποχή των βενιζελικών.
Ξεκινά η Γενοκτονία των Αρμενίων, με βάση σχέδιο της τουρκικής ηγεσίας να εξαφανίσει τον αρμενικό πληθυσμό που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα επόμενα χρόνια θα εξοντωθεί σχεδόν 1,5 από τα 2 εκατομμύρια Αρμενίων.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσιάζει τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών.
Η βασιλική κυβέρνηση ανέχεται τις επεκτατικές διαθέσεις Γερμανών και Βούλγαρων, στους οποίους παραδίδεται το οχυρό Ρούπελ. Ξεσπά το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη και ο Βενιζέλος εγκαθίσταται στην πόλη (26 Σεπτεμβρίου), όπου σχηματίζεται επαναστατική κυβέρνηση (Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης) με επικράτεια τη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην Αθήνα συγκρούσεις Αγγλογάλλων και στρατευμάτων πιστών στο βασιλιά Κωνσταντίνο και έκτροπα σε βάρος βενιζελικών από βασιλικούς («Νοεμβριανά»). Αποκλεισμός της Αθήνας από τους συμμάχους.
Η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός του κινηματογράφου που υπογράφει συμβόλαιο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Κάτω από την πίεση των Δυνάμεων, παραιτείται ο Κωνσταντίνος και αναλαμβάνει ο γιος του Αλέξανδρος. Ο Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα, το κράτος ενοποιείται ξανά και αναλαμβάνει πρωθυπουργός.
Μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, καταστρέφει το 1/3 της πόλης, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περισσότεροι από 70.000 κάτοικοί της. Η κυβέρνηση Βενιζέλου αναθέτει στον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Έρνεστ Εμπράρ την εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου για τις περιοχές που καταστράφηκαν, όπου σημειώνεται μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την πρότερη κατάσταση της πόλης, με σύγχρονη ρυμοτομία και όψη.
Ξεσπά η Οκτωβριανή Επανάσταση, η ένοπλη εξέγερση στρατιωτών, εργατών και αγροτών πρώτα στην Αγία Πετρούπολη και κατόπιν στην υπόλοιπη Ρωσία, με την καθοδήγηση του κόμματος των Μπολσεβίκων και του ηγέτη του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστού ως Λένιν.
Ο Βενιζέλος μετέχει στη Διάσκεψη των Παρισίων μετά τη λήξη του Πολέμου (συμφωνία Μούδρου, Οκτώβριος 1918), όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην πλευρά των νικητών. Η προσφορά του στη συμμαχική νίκη αναγνωρίζεται διεθνώς. Αποφασίζεται η αποβίβαση δυνάμεων ελληνικού στρατού στη Σμύρνη.
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αθηναϊκής εφημερίδας «Η Καθημερινή» του Γεωργίου Βλάχου.
Εκτελούνται η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ, δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες του σοσιαλιστικού κινήματος στη Γερμανία.
Ο Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου), στην Ελλάδα περιέρχονται η ανατολική και η δυτική Θράκη, καθώς και η αρμοστεία Σμύρνης. Δημιουργείται η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Δύο μέρες αργότερα, στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Παρίσι, απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με δράστες δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς. Ήττα των φιλελευθέρων στις εκλογές, ο ίδιος δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής και αυτοεξορίζεται στο Παρίσι.
Στις ΗΠΑ τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση που διαρκεί μέχρι το 1933. Κηρύσσονται παράνομες η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονταν με το αλκοόλ (αλκοολισμός, οικογενειακή βία, πολιτική διαφθορά).
Παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την Έλενα Σκυλίτση στο Λονδίνο και μαζί ταξιδεύουν στην Αμερική, όπου γίνονται πανηγυρικά δεκτοί από τους ομογενείς. Επιστρέφοντας στο Παρίσι ασχολείται με την μετάφραση του Θουκυδίδη
Η Ιρλανδία διχοτομείται σε Βόρεια (που εξακολουθεί να ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο) και Νότια (ανεξάρτητο κράτος)
Αποδεικνύεται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο ότι η ορμόνη ινσουλίνη ρυθμίζει τη γλυκαιμία
Μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920, αναλαμβάνουν την εξουσία οι αντίπαλοί του, επαναφέρουν στον θρόνο τον Κωνσταντίνο, που είναι «κόκκινο πανί» για τις Δυνάμεις της Αντάντ (είχαν προειδοποιήσει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εγκατέλειπαν την Ελλάδα) και συνεχίζουν την εκστρατεία στη Μικρά Ασία με προέλαση στο εσωτερικό προς την Άγκυρα. Με μια σειρά από τραγικά λάθη, χωρίς σχέδιο και στρατιωτική προετοιμασία, με εγκληματική άγνοια των πραγματικών συνθηκών, την ώρα που ενισχύονται οι δυνάμεις του Κεμάλ, η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Περίπου 1.200.000 Έλληνες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους στη Μικρά Ασία και να καταφύγουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ο Βενιζέλος ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης. Υπογράφει τη σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (17 Ιανουαρίου) και τη Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου), που ορίζει τα νέα σύνορα με την Τουρκία. Εκείνος που είχε φθάσει τόσο κοντά στην πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, είχε τώρα τη θλιβερή αποστολή να διαπραγματευθεί τον οριστικό ενταφιασμό της και τελικά καταφέρνει να περισώσει ό,τι ήταν δυνατό να περισωθεί.
Η Κέρκυρα καταλαμβάνεται από τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι μετά τη δολοφονία Ιταλού αξιωματικού στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου γίνεται 1η Μαρτίου.
Ανακαλύπτεται ο νεκρικός θάλαμος του Φαραώ Τουταγχαμών από τον Χάουαρντ Κάρτερ, γεμάτος πολύτιμους θησαυρούς, καρέκλες και άμαξες
Ο Βενιζέλος σχηματίζει βραχύβια κυβέρνηση, μόλις 25 ημερών, καθώς αναγκάζεται να παραιτηθεί έπειτα από διαφωνία με μερίδα φιλελευθέρων πολιτικών για το πολιτειακό. Επιστρέφει στο Παρίσι και ασχολείται πιο εντατικά με τη μετάφραση του Θουκυδίδη.
Ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που θα επικυρωθεί στη συνέχεια με δημοψήφισμα.
Πεθαίνει ο Βλαδίμηρος Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός ως Λένιν, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και της Σοβιετικής Ένωσης. Η Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου) στη Ρωσία μετονομάζεται σε Λένινγκραντ. Η νέα ονομασία θα διατηρηθεί μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, οπότε θα ονομαστεί ξανά Πετρούπολη.
Επιστρέφει στα Χανιά όπου εγκαθίσταται για μερικούς μήνες, επιβλέπει προσωπικά την ανακαίνιση της πατρικής οικίας στη Χαλέπα.
Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδος ως κεντρική τράπεζα της χώρας με αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης νέου χρήματος. Η ίδρυσή της υπήρξε σημαντική μεταρρύθμιση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η Αμερικανίδα σύζυγός του Εύα Πάλμερ αναβιώνουν τις Δελφικές Εορτές, σειρά ποικίλων εκδηλώσεων (παραστάσεις αρχαίου δράματος, ομιλίες, ξεναγήσεις, αθλητικοί αγώνες, χορευτικές επιδείξεις κ.ά.) στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών.
Μεταδίδεται για πρώτη φορά ζωντανά από το ραδιόφωνο ποδοσφαιρκός αγώνας (Άρσεναλ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ).
Αρχίζει η μεγάλη πλημμύρα του Μισσισσιππή, η πιο καταστροφική πλημμύρα ποταμού στην ιστορία των ΗΠΑ.
Πραγματοποιείται η πρώτη υπερατλαντική πτήση (5.800 χιλιόμετρα) χωρίς ενδιάμεση στάση με έναν επιβάτη, τον Αμερικανό Τσαρλς Λίντμπεργκ, που απογειώνεται από τη Νέα Υόρκη και την επομένη φτάνει στο Παρίσι με το μονοκινητήριο αεροπλάνο του Spirit of St. Louis.
Πρεμιέρα της πρώτης ομιλούσας ταινίας με τίτλο «Ο τραγουδιστής της τζαζ» και της πρώτης ταινίας με πρωταγωνιστές το δίδυμο Χοντρός-Λιγνός
Επανέρχεται δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο. Θριαμβεύει στις εκλογές και ξεκινάει μία τετραετία στη διάρκεια της οποίας συντελείται ένα πολυδιάστατο έργο. μεταξύ άλλων, ιδρύονται η Τράπεζα της Ελλάδος, η Αγροτική Τράπεζα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Εθνικό Θέατρο, ανεγείρονται 3.000 σχολεία, εκτελούνται σημαντικά έργα υποδομής, εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία, αναπτύσσεται η εθνική οικονομία. Στην εξωτερική πολιτική, ο Βενιζέλος υπογράφει σύμφωνα φιλίας και συνεργασίας με την Ιταλία, την Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία.
Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.
Ο Χρήστος Τσιγγιρίδης δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό των Βαλκανίων και ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Το ατμόπλοιο του Γουίλι», η πρώτη με πλήρως συγχρονισμένο ήχο, εμφανίζονται ο Μίκυ και η Μίνι Μάους. Θεωρείται από την εταιρεία του Γουόλτ Ντίσνεϊ ως η γενέθλια μέρα του Μίκυ Μάους.
Παρουσιάζεται στο Παρίσι για πρώτη φορά το περίφημο «Μπολερό» του Μορίς Ραβέλ.
Η κυβέρνηση Βενιζέλου παραιτείται. Στις εκλογές οι φιλελεύθεροι χάνουν.
Εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο οποίος πρωταγωνίστησε τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη διεθνή σκηνή. Ήταν ο μοναδικός Πρόεδρος που εξελέγη τέσσερις συνεχόμενες φορές και παρέμεινε στην εξουσία επί συνολικά 12 χρόνια.
Σχηματίζεται η τελευταία βραχύβια κυβέρνηση Βενιζέλου. Νέα ήττα των φιλελευθέρων στις εκλογές. Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην Αθήνα (λεωφόρος Κηφισίας), τραυματίζεται θανάσιμα ένας άνδρας της προσωπικής του ασφάλειας και ελαφρά η συζυγός του Έλενα. Μαζί με την Έλενα βρίσκουν καταφύγιο στα Χανιά.
Ο Αδόλφος Χίτλερ αναλαμβάνει καγκελάριος της Γερμανίας. Η πυρπόληση του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ), μια προσεκτικά σχεδιασμένη προβοκάτσια από τους ναζί, αποδίδεται εντέχνως στους κομμουνιστές. Στις εκλογές, λίγες μέρες αργότερα, κερδίζει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ με 43,9% και τίθενται οι βάσεις για την εγκαθίδρυση στυγνού δικτατορικού καθεστώτος.
Ξεσπά στρατιωτικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών για να αποτραπεί η παλινόρθωση της μοναρχίας, που καταστέλλεται και ο Βενιζέλος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί και πάλι στο Παρίσι.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος εισάγει την έννοια του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα μέσα από μία σημαντική διάλεξη.
Πωλείται στο Ρίτσμοντ στην Πολιτεία της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ το πρώτο κουτάκι μπύρας.
Κυκλοφορεί το επιτραπέζιο παιχνίδι Μονόπολη.
Εφεύρεση του νάιλον από τον Γουάλας Καράδερς.
Θάνατος Βενιζέλου στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών. Η σορός του μεταφέρεται στα Χανιά και ενταφιάζεται στο Ακρωτήρι.
Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, με τη συγκατάθεση του βασιλιά Γεωργίου Β΄, αναστέλλει βασικά άρθρα του Συντάγματος και κηρύσσει δικτατορία. Εγκαθιδρύεται το ολοκληρωτικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
Στο Βερολίνο διεξάγονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Λάμπει το αστέρι του αφροαμερικανού Τζέσε Όουενς, ο οποίος κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στον στίβο, θρυμματίζοντας τη ναζιστική προπαγάνδα και προκαλώντας την οργή των φυλετιστών του Γ΄ Ράιχ.